Hoe RVS te reinigen?


RVS is een oersterk en degelijk materiaal dat jarenlang mee gaat. Maar ook RVS heeft af en toe een beetje aandacht en verzorging nodig. 

Reinigen RVS 304 & RVS 316

Op welke manier kunt u een RVS 304 & RVS 316 buitendouche het beste schoonmaken?

Om te beginnen, gebruik een schone doek en breng hiermee de reiniger/protector aan om het oppervlak glad (en dus schoon) te maken. Wij adviseren om dit een aantal keer per jaar per jaar te doen om zo lang mogelijk van uw buitendouche te kunnen genieten. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen - deze kunnen lelijke vlekken op het RVS veroorzaken.

Welke spray adviseren wij.
Wij van LB Buitendouches adviseren een schoonmaak en onderhoud spray van RVS Cleaner (huismerk) aan. Een reiniging en onderhoudsmiddel voor RVS dat reinigt, glans herstelt, dof worden vertraagt en roestvast staal langdurig beschermt tegen vervuiling – en dat alles in één bewerking.

Het laat een microscopisch dun laagje achter dat droog aanvoelt en langdurige bescherming biedt tegen, corrosie, vingerafdrukken, bacteriën, watervlekken en vuil.

Reinigen RVS 316 aan de kust

Overweegt u om een buitendouche in uw tuin te plaatsen en woont u aan de kust? Of zoekt u een buitendouche voor bij uw strandtent/beachclub of op een boot? Lees dan even onze tips voor het onderhouden van RVS 316 in kustgebieden. En let op: de invloeden van zeewater kunnen zelfs op RVS dat 20 km uit de kust staat nog effect hebben.

Wat zijn theevlekken op RVS 316?

Theevlekken zijn lichtbruine vlekken op het RVS. Deze vlekken ontstaan op RVS oppervlakken die blootgesteld worden aan de invloeden van zeewater. De vlekken tasten het materiaal niet aan, maar ontsieren het wel.

Hoe ontstaan theevlekken?

Het zeewater dat verdampt wordt richting de kust geblazen door de wind en slaat daarna neer op o.a. de RVS oppervlakken. Het zout dat hierbij meekomt, blijft achter op het RVS en doordat dit proces zich telkens herhaald, wordt het zoutgehalte op het oppervlak steeds groter. Deze concentratie van zout veroorzaakt vervolgens bruine vlekken (theevlekken).

Op ruwe oppervlakken gaat dit proces sneller dan op gladde oppervlakken omdat op gladde oppervlakken minder randjes, naadjes en kiertjes zijn waar het zout achter kan blijven. Daarom wordt aan de kust en op boten voornamelijk gebruik gemaakt van gepolijst RVS 316. Maar ook op gepolijst RVS 316 ontstaan uiteindelijk theevlekken als het oppervlak niet goed onderhouden wordt.

Hoe theevlekken voorkomen?

Er zijn verschillende RVS soorten en de ene soort is gevoeliger voor theevlekken dan de andere. RVS 316 is het minst gevoelig voor theevlekken en wij adviseren daarom altijd om te kiezen voor RVS 316 wanneer u een RVS buitendouche in een kustgebied wilt plaatsen. Daarnaast is het uitermate belangrijk dat het oppervlak regelmatig gereinigd wordt met een speciale RVS reiniger.

Reeds ontstane theevlekken verwijderen

Voorkomen is beter dan genezen, maar indien er toch al theevlekken ontstaan zijn, kunnen deze met een speciaal reinigingsmiddel alsnog verwijderd worden. Zorg er daarna voor dat het oppervlak schoon blijft om vorming van nieuwe vlekken te voorkomen.

Hieronder een voor- en na foto, waarop goed te zien is dat theevlekken met een beetje zorg en aandacht als sneeuw voor de zon verdwijnen:

 

Aanvullende informatie

LB Solutions vervaardigd buitendouches van hoogwaardig RVS en bij levering ontvangt u altijd een informatiesheet met onderhoudstips om bovenstaande problemen te voorkomen. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. De aanbevolen reinigings- en verzorgingsproducten kunt u op onze website eenvoudig bestellen


« Meer nieuws